Objecten in de school

Objecten op een vaste plaats in de school maken onderzoek zichtbaar en tastbaar. 

 

Objecten of afbeeldingen van objecten kunnen een fysieke plaats in school krijgen door ze te plaatsen in een lokaal. Afhankelijk van de school en leerlingen kun je bepalen wat voor soort lokaal dit kan zijn. 

Objecten kunnen geplaatst worden als onderdeel van een maaklokaal of interactieve ruimte, maar je zou ook kunnen kiezen voor een huiskamersfeer. 

Een Object Based (klas)lokaal is een leeromgeving die tot de verbeelding spreekt en nieuwsgierigheid uitlokt. Een omgeving die leerlingen stimuleert tot actief leren en hun talent/competenties verder te ontwikkelen. Binnen deze omgeving zijn inspirerende mobiele elementen nodig die het Objectwijslokaal en de andere klaslokalen met elkaar verbindt (kennis, onderzoek en ontdekken samenbrengt). Objecten vormen deze verbindende elementen. Objecten kunnen historische objecten zijn, maar ook juist alledaagse objecten. Deze combinatie maakt spannend en nieuwsgierig. 

Binnen dit lokaal kunnen leerlingen met Object Based Learning en het Objectwijs lesmateriaal aan de slag. Via QR code stickers bij de objecten kunnen leerlingen via hun mobiele telefoon of tablet meer informatie inzamelen om tot antwoorden te komen in hun onderzoek. 

Indien er geen heel lokaal beschikbaar is of je meer mobiliteit wilt kun je objecten op een andere manier een (tijdelijk) vaste plaats geven in een lokaal of gang.

Denk daarbij aan een Objectwand of een vitrine.

Show Room
fiets.png
Stoel

Waarom aan de slag met objecten:

59_edited.png

In Object Based Learning zijn objecten verbindende vakoverstijgende mobiele elementen die binnen en buiten het klaslokaal ingezet kunnen worden, waar interdisciplinaire onderzoeksvragen aan gekoppeld zijn. Objecten zijn de tastbare dragers en verhalenvertellers van heden, verleden en toekomst. Ze maken nieuwsgierig en kunnen vanuit verschillende perspectieven onderzocht worden. 

Nadenken over een fysieke ruimte voor objecten in jullie school?  

Groot of klein, van een kleine vitrine tot een maaklokaal...

                            

Makers van Morgen denken graag mee.