Museumbezoek met Objectwijs

Voor het primair onderwijs groep 7/8 en eerste klassen voortgezet onderwijs

Vrijheid 1.jpg
Identiteit 1 (1).jpg
Participatie1.jpg
Identiteit 1 (2).jpg
Identiteit 1.jpg
Vrijheid 1l.jpg
Identiteit 1 (3).jpg

Onderzoek 15 objecten uit Objectwijs in Rijksmuseum van Oudheden, De Lakenhal, Naturalis en de Hortus met behulp van de Objectwijs-onderzoekskaarten en doe in Rijksmuseum van Oudheden, Museum de Lakenhal, Naturalis of de Hortus een object-interview en tentoonstellings-onderzoek.

Uitvoering: zelfstandig o.l.v. de docent vanuit school m.b.v. de Objectwijs-onderzoekskaarten en te downloaden lesmateriaal. Ook mogelijk o.l.v. een Maker van Morgen.

Participatie1 (1).jpg

BEKIJK HIERONDER DE OBJECTWIJSTHEMA'S VOOR VO IN DE VERSCHILLENDE MUSEA

Voor alle klassen voortgezet onderwijs

RIJKSMUSEUM VAN OUDHEDEN

Start: Onderzoek van het object uit Objectwijs in het museum m.b.v. de Objectwijskaarten. Ontdek het object en doe een object-interview. Bekijk het object in relatie tot de andere objecten in de zaal/tentoonstelling en beantwoord de opdrachten.

Het is ook mogelijk een rondleiding met een educatief medewerker van Rijksmuseum van Oudheden te doen.  Afhankelijk van het gekozen object uit Objectwijs kun je een rondleiding over de Romeinen of Egypte kiezen. Hierbij bekijk je met de rondleider van het museum het gekozen object uit Objectwijs en nog een aantal objecten uit de tentoonstelling. Bij reservering dient aangegeven te worden dat je deze rondleiding vanuit Objectwijs doet! Interactieve rondleidingen | Rijksmuseum van Oudheden

forbidden_stop_icon_183535.png

THEMA VRIJHEID

Identiteit2.jpg
Identiteit 1 (3).jpg

THEMA IDENTITEIT

Participatie1.jpg

THEMA PARTICIPATIE

MUSEUM DE LAKENHAL

Start: Onderzoek een kunstwerk uit Objectwijs in het museum m.b.v. de Objectwijskaarten. Ontdek het kunstwerk, de maker van het kunstwerk en betekenis ervan. Doe een object-interview en bekijk het object in relatie tot de andere objecten in de zaal/tentoonstelling. Ga aan de slag met de opdrachten.

Vrijheid 1.jpg

THEMA VRIJHEID

Identiteit 1 (2).jpg

THEMA IDENTITEIT

Participatie 1 (2).jpg

THEMA PARTICIPATIE

NATURALIS

Start: in de zaal LiveScience. Onderzoek een dier uit Objectwijs en stel vragen aan de onderzoekers die live aan het werk zijn. Bekijk de tentoonstelling Life Science. Doe een object-interview en beantwoord tentoonstellingsvragen. Ga aan de slag met de opdrachten. 

Extra optie: Volg een workshop 'Dier op Papier' gegeven vanuit Naturalis: Alle niveaus en klassen Workshop Dier op papier | Naturalis

Vrijheid 1l.jpg

THEMA VRIJHEID

Identiteit 1.jpg

THEMA IDENTITEIT

Participatie 1 (1).jpg

THEMA PARTICIPATIE

DE HORTUS

Start: Onderzoek een plant uit Objectwijs in de Hortus m.b.v. de objectwijskaarten. Voor de Hortus vind je aparte downloads in het Objectwijs lesmateriaal, omdat we hier niet van een tentoonstelling kunnen spreken en daarom met omgevingsvragen en -opdrachten aan de slag gaan.

Vrijheid1.jpg

THEMA VRIJHEID

Identiteit 1 (1).jpg

THEMA IDENTITEIT

Participatie1 (1).jpg

THEMA PARTICIPATIE

ERFGOED LEIDEN

Vrijheid 1 .jpg

Erfgoed Leiden is geen museum en kan niet bezocht worden. Zij zijn wel van groot belang voor Leiden, omdat zij zich bezig houden met het verleden van Leiden en omgeving, door de gebouwen in de stad, het bewaren van documenten en objecten die archeologen opgraven. Zo ligt het opgegegraven Masker van Matilo, welke eigendom is van Erfgoed Leiden, bij Rijksmuseum van Oudheden. Daarom bezichtigen we dit object bij een bezoek aan Rijksmuseum van Oudheden. De documenten van Erfgoed Leiden liggen in het algemeen achter gesloten deuren voor wetenschappelijk onderzoek. Zo ook documentatie van het Gravensteen in Leiden, een object welke wij ook opgenomen hebben in Objectwijs met bronmateriaal via Erfgoed Leiden.

Het Gravensteen (en 't Gerecht) kan op eigen gelegenheid met de klas bezocht worden. Dit is een gebouw in Leiden in het Pieterskerkkwartier. De buitenzijde kun je bekijken en met de Objectwijskaarten kun je objectonderzoek doen. Voor de mogelijkheden van een bezoek aan het Gravensteen binnen (nu van Universiteit Leiden) kun je contact opnemen met: Gravensteen - Universiteit Leiden

Liever onder begeleiding van een Maker van Morgen naar Gravensteen? Dat kan ook! Stuur een mail naar: info@objectwijs.nl 

Reserveer hier je tickets voor een museumbezoek.

RMO RGB Olive.jpg
  • Voor zelfstandig schoolbezoek, groepsreserveringen en rondleidingen: Servicedesk, 071 – 5163 163, info@rmo.nl

  • Schoolbezoek voor primair onderwijs is gratis.

Logo Lakenhal.jpeg
Logo Naturalis.jpeg
  • Een zelfstandig groepsbezoek is gratis, onder voorwaarde dat je jullie komst 3 weken voorafgaand aan het bezoek aanmeldt via boekingen@lakenhal.nl

901_original_hortus_leiden_logo.jpg
  • Basisscholen kunnen reserveren via 071-5275144

  • Scholen Voortgezet Onderwijs kunnen reserveren via:

       Aanvraag schoolbezoek 

Voorwaarden museumbezoek:

- bovenstaande Objectwijs museumbezoeken zijn te volgen in combinatie met het aanschaffen van Objectwijs lesmateriaal (een los museumbezoek met Makers van Morgen kan ook, zie onderaan *).

  

 

- Een Objectwijs museumbezoek kan zelfstandig met een docent vanuit school worden gedaan met de Objectwijs kaarten en het te downloaden Objectwijs lesmateriaal. 
- Let op het aantal benodigde begeleiders vanaf school. Dit verschilt per museum.
- Vermeld bij reserveren dat het om een museumbezoek met Objectwijs gaat. 
- Check altijd de website van het betreffende museum voor actuele bezoekersinformatie.
- Wil je graag een museumbezoek onder begeleiding van Makers van Morgen? Of extra ondersteuning nodig? 
Reserveer eerst via onderstaande button bij Makers van Morgen. Wij nemen dan contact met je op om de gewenste datum te bespreken. 

* Wil je zonder het aanschaffen van het lesmateriaal een Objectwijs-museumbezoek met je leerlingen doen, zodat jij en je leerlingen onderzoek met Objectwijs in het museum kunnen ervaren? Dat kan ook! Vraag daarvoor een los museumbezoek met Makers van Morgen aan. 

Alle aanvragen voor Objectwijs-museumbezoeken o.l.v. Makers van Morgen kunnen via onderstaande button aangevraagd worden: